РИОСВ Пазарджик

Министерство на околната среда и водите

Регионална инспекция по околната среда и водите - Пазарджик

a- a a+

Оперативна програма
"Околна среда 2021-2027 г."
Оперативна програма 'Околна среда 2021-2027г.'
Плащане чрез ПОС

Плащане на ПОС терминал в Център за административно обслужване на инспекцията. Приемане на всички видове транзакции с карти, носещи логата на Visa, Visa Electron, V PAY, MasterCard и Maestro.

плащане чрез ПОС терминал с карти Visa, Visa Electron, V PAY, MasterCard и Maestro

iso9001

23.03.2011

На заседанието си в РИОСВ на 23 март междуведомствена комисия разпредели отпуснатите от министъра на околната среда и водите квоти за изкупуване на лечебни растения под ограничителен режим на ползване в област Пазарджик през 2011г.

Между три юридически и едно физическо лице, подали в срок предварителни заявки, експерти на РИОСВ, РДГ-Пазарджик, ДГС-Пазарджик и община Пазарджик разпределиха квоти (кг.сухо тегло) за следните видове лечебни растения: 200 кг. цвят и 50 кг. грудка от Божур – червен, 50 кг. кори от елшовиден Зърнастец, 350 кг. Иглика /цвят/ и 100 кг. Иглика /корен/, 200 кг. плод Кисел трън, 300 кг. стрък Лазаркиня, 700 кг. лист Лудо биле, 350 кг. корен Лудо биле, 300 кг. стрък Ранилист лечебен, 100 кг. корен Ранилист лечебен, 200 кг. корен Решетка и 150 кг. стрък Шапиче.

Тези максимално допустими количества за събиране на лечебни растения от естествени находища бяха разпределени между ЕТ “ВЕ ПЕ ПИ – Веско Пипев” – гр.Велинград, с пункт в с.Варвара , Сабин Дурльов и Спас Шарков с пунктове в Дорково и Пазарджик. „Зелено Бъдеще” АД не беше допуснато до участие в разпределянето, тъй като посочената от заявителя морфологична част „кора” от билката Berberis vulgaris (кисел трън) не е сред отпуснатите квоти. Представители на община Септември и община Ракитово не присъстваха на заседанието на комисията.

Квотите са поименни и без право на преотстъпване. При неспазването им фирмите търпят финансови санкции до 3 000 лева и губят право за участие в разпределението през следващата календарна година.

В 15-дневен срок в РИОСВ трябва да бъде представена информация за находищата, адресите на пунктовете и списък на билкосъбирачите, уполномощени да извършват тази дейност. Необходимо е билкозаготвителният пункт или склад за билки да отговаря на изискванията и да бъде регистриран в съответното Държавно горско стопанство, на чиято територия се намира. При осъществяване на ползването трябва да бъдат спазвани правилата и изискванията за събиране на билки, включително - периода, начините, инструментите и хигиенните изисквания и да бъде издадено позволително за дейността от съответната община или Държавно лесничейство.