РИОСВ Пазарджик

Министерство на околната среда и водите

Регионална инспекция по околната среда и водите - Пазарджик

a- a a+

Оперативна програма
"Околна среда 2021-2027 г."
Оперативна програма 'Околна среда 2021-2027г.'
Плащане чрез ПОС

Плащане на ПОС терминал в Център за административно обслужване на инспекцията. Приемане на всички видове транзакции с карти, носещи логата на Visa, Visa Electron, V PAY, MasterCard и Maestro.

плащане чрез ПОС терминал с карти Visa, Visa Electron, V PAY, MasterCard и Maestro

iso9001

Министрите Нона Караджова и Симеон Дянков постигнаха споразумение с Асоциация „Полимери”

29.09.2012

Полиетиленовите торбички за продължителна употреба няма да се облагат с продуктова такса от 1 октомври т.г. На среща на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков и министъра на околната среда и водите Нона Караджова с представители на фирми-производители на торбички и на Асоциация „Полимери” беше постигнато общо разбиране за размера и плътността на облагаемите торбички.

Двете страни намериха определение за торбите с продължителна употреба и нелетящи – според постигнатото споразумение това са торбите с размер над 39/49 сантиметра и с дебелина над 25 микрона. Те няма да попадат в обхвата на Наредбата за определяне на реда и размера за заплащане на продуктова такса за продукти, след употребата на които се образуват масово разпространени отпадъци, и съответно няма да бъдат облагани с продуктова такса.

„Търсехме да стимулираме употребата на торби, които да се използват продължително. Това е добър компромис. Тези пликове се отделят на лентите за сепариране на отпадъци и подлежат на последващо рециклиране. След като започне прилагането на наредбата, ще обсъдим проблеми, ако се срещнат, и ще намерим съответните решения” – коментира министър Нона Караджова.

Тя информира, че фирмите-производители ще имат достъп до средствата, събрани от продуктовата такса. Те постъпват в Предприятието за управление на дейностите за опазване на околната среда /ПУДООС/, откъдето могат да се върнат към фирмите във вид на безлихвени кредити за проекти за пренастройване на производствените им мощности.

„След известно време ще се съберем, за да обсъдим дали компромисът, който постигнахме, е работещ” – каза в заключение министър Симеон Дянков.

На срещата беше решено, в Министерството на околната среда и водите да има горещ телефон, на който да се подават сигнали от производителите както за нерегламентиран внос, така и за нерегламентирано производство в България. Към всички регионални инспекции по околната среда и водите ще има експерт, натоварен специално с контрола върху спазването на наредбата, която предвижда всяка година поетапно таксите за полиетиленови торбички да се увеличават с цел намаляване на масовата им употреба. От 1 октомври 2012 г. таксата ще бъде 35 стотинки за брой, през 2013 г. ще стане 45 стотинки, а през 2014 г. - 55 стотинки. За крайните разпространители – магазините и търговските вериги, които си позволят да закупят и предложат на клиентите торба, за която не е платена продуктова такса, наредбата предвижда глоба от 3 до 10 хиляди лева.