РИОСВ Пазарджик

Министерство на околната среда и водите

Регионална инспекция по околната среда и водите - Пазарджик

a- a a+

Оперативна програма
"Околна среда 2021-2027 г."
Оперативна програма 'Околна среда 2021-2027г.'
Плащане чрез ПОС

Плащане на ПОС терминал в Център за административно обслужване на инспекцията. Приемане на всички видове транзакции с карти, носещи логата на Visa, Visa Electron, V PAY, MasterCard и Maestro.

плащане чрез ПОС терминал с карти Visa, Visa Electron, V PAY, MasterCard и Maestro

iso9001

19.08.2013

От средата на август РИОСВ започна проверки на физически лица и билкозаготвителни пунктове за бране и изкупуване на зелен плод от шипка. През последната седмица са проверени седем билкозаготвителни пункта в с. Левски, с. Поибрене и гр. Панагюрище. Не са констатирани нарушения на Закона за лечебните растения от дейността им.

Целта на проверките е да не се допусне неправилно събиране на лечебното растение. РИОСВ-Пазарджик предупреждава, да не се събира зелен плод от шипка, защото в него липсват биологично - активните вещества (витамини, каротин, органични киселини) и при изсушаване се получава суровина с влошено качество. Брането на неузрял плод от шипка е в нарушение на Наредбата за правилата и изискванията при събиране на билки и генетичен материал от лечебни растения.

До края на август 2013г. експертите ще проконтролират максимален брой билкозаготвителни пунктове, регистрирани на територията на област Пазарджик. При установяване на нарушения, съгласно Закона за лечебните растения, на физически и юридически лица могат да бъдат наложени глоба до 3 000 лв. или имуществена санкция до 5 000 лв.