РИОСВ Пазарджик

Министерство на околната среда и водите

Регионална инспекция по околната среда и водите - Пазарджик

a- a a+

Оперативна програма
"Околна среда 2021-2027 г."
Оперативна програма 'Околна среда 2021-2027г.'
Плащане чрез ПОС

Плащане на ПОС терминал в Център за административно обслужване на инспекцията. Приемане на всички видове транзакции с карти, носещи логата на Visa, Visa Electron, V PAY, MasterCard и Maestro.

плащане чрез ПОС терминал с карти Visa, Visa Electron, V PAY, MasterCard и Maestro

iso9001

08.10.2023

 

Самозапалване на газ метан е най-вероятната причина за пожара, възникнал по западно-южния скат на регионалното депо за неопасни отпадъци на Пазарджик.

Това установи в късния следобед вчера екип на РИОСВ-Пазарджик след получен сигнал от тел. 112 за силно замърсяване с димни газове в района на регионалното депо за отпадъци. По информация на управителя на Клетка 1 пожарът е започнал в 11:47 ч., а  15 минути по-късно за него е уведомена РСПБЗН-Пазарджик, отзовала се бързо на сигнала с две пожарни коли с водни оръдия. От оператора на депото са предприети необходимите мерки за запръстяване с пръст и стабилизирана органична фракция от сепариращата инсталация. Булдозери на фирмата също подпомагат гасенето. Цяла нощ пет екипа на РСПБЗН-Пазарджик потушаваха пожара. От момента на възникването му, до тази сутрин, няма обгазяване на близките населени места.

С оглед очакваната промяна в метереологичната обстановка, директорът на РИОСВ разпореди на екипи на екоинспекцията и на Регионалната лаборатория към ИАОС да извършат замерване на атмосмосферния въздух в близките населени места до депото, в зависимост от посоката на вятъра. Предстои комплексна проверка на оператора на депото - Община Пазарджик.

Гасенето на пожара и запръстяването продължава.