РИОСВ Пазарджик

Министерство на околната среда и водите

Регионална инспекция по околната среда и водите - Пазарджик

a- a a+

Оперативна програма
"Околна среда 2021-2027 г."
Оперативна програма 'Околна среда 2021-2027г.'
Плащане чрез ПОС

Плащане на ПОС терминал в Център за административно обслужване на инспекцията. Приемане на всички видове транзакции с карти, носещи логата на Visa, Visa Electron, V PAY, MasterCard и Maestro.

плащане чрез ПОС терминал с карти Visa, Visa Electron, V PAY, MasterCard и Maestro

iso9001

06.06.2024

В Световния ден на околната среда 5-ти юни десетокласници от СУ“Св.св. Кирил и Методий“ в гр. Велинград представиха пред експерти на РИОСВ-Пазарджик, съученици и учители презентация на тема „Зелената енергия – предимства и недостатъци“. Ученици от V“а“ и X“б“ клас споделиха своя изследователски опит по поставения проблем чрез презентации, театрална драматизация на тема „Кралството на катаклизмите“ и постери. С факти „за“ и „против“ вятърната енергия и бума на фотоволтаичните паркове, които от една страна ни предоставят „зелена енергия“, а от друга завземат плодородни площи, учениците информираха присъстващите, че до 2030 г. сушата, увреждането на земята и опустиняването може да принудят 135 милиона души да мигрират, тъй като климатичната криза се влошава. Деградацията на земята застрашава човешките права на живот, здраве, храна, вода и здравословна околна среда. „От решенията и поведението на всички нас зависи това да не се случи и в България“ – беше изводът от всичко споделено и дискутирано по темата.

Зелени иновативни идеи под мотото "Бъди част от екопромяната" представиха пред гости, учители и съученици осмокласници от СУ“Нешо Бончев“ в гр. Панагюрище. Екипи от VIII „а“ клас предложиха идеи за ядливи бутилки, как да използваме Нептуновата трева, за ябълкова кожена тъкан, за добиване на питейна вода от мъгла и за електропроводимата хартия КОХПА. Това беше час на зелени идеи и час за бъдещи предприемачи.

За дългогодишното отношение на двете училища и включване в дейности, свързани с опазване на околната среда, РИОСВ-Пазарджик им подари преси за пластмасови бутилки.
Всички хора в момента са част от първото поколение, което става свидетел на опустошителните ефекти от влошаването на състоянието на околната среда и последното, което предприема мерки за противодействие и е на път да постигне глобалните цели по отношение на климата и биоразнообразието. Ние можем да бъдем поколението, което най-накрая ще сключи мир със земята. Ние можем да бъдем #GenerationRestoration.

Галерия