РИОСВ Пазарджик

Министерство на околната среда и водите

Регионална инспекция по околната среда и водите - Пазарджик

a- a a+

Оперативна програма
"Околна среда 2021-2027 г."
Оперативна програма 'Околна среда 2021-2027г.'
Плащане чрез ПОС

Плащане на ПОС терминал в Център за административно обслужване на инспекцията. Приемане на всички видове транзакции с карти, носещи логата на Visa, Visa Electron, V PAY, MasterCard и Maestro.

плащане чрез ПОС терминал с карти Visa, Visa Electron, V PAY, MasterCard и Maestro

iso9001

16.02.2011

Започна гласуването в конкурса «Европейско дърво на годината», в който участва и българският финалист от родния конкурс «Дърво с корен» - столетният чинар в с. Гърмен, обл. Благоевград. До 6 март 2011г. всеки може да гласува за него на страницата на конкурса – http://www.voting.treeoftheyear.org/

Конкурсът е организиран от Фондация – «Партньорство за Чехия» съвместно с Държавния фонд за опазване на околната среда на Република Чехия и Министерството на околната среда на Република Чехия. В конкурса участват дървета от пет държави, а победителят ще бъде отличен на официална церемония, организирана от Фондация „Партньорство” и Международния съюз за защита на природата и природните ресурси (IUCN) по време на Зелената седмица в Брюксел.

Конкуренцията в „Европейско дърво на годината” е доста сериозна. Дърветата, които участват са победители в националните конкурси „Дърво на годината 2010” („Дърво с корен” у нас) на пет държави. В надпреварата участват два чинара от България и Унгария, два дъба от Чехия и Словакия и липа от Румъния.

Нека всички подкрепим родния финалист за да има Европейското дърво на годината български корен!

Повече за Източния чинар в с. Гърмен и номинацията му от 17 годишната Мария Софтова можете да научите в сайта на Фондация Екообщност http://www.bepf-bg.org/page/trees/48.html , която е организатор на националния конкурс „Дърво с корен 2010”.

Международният конкурс „Европейско дърво на годината” следва националните конкурси в държавите-участнички. Основната цел на „Европейско дърво на годината” е да популяризира темата за дърветата сред широката публика и да привлече внимание към загубата на биоразнобразие. Конкурсът доказва, че темата за дърветата не е ограничена до държавните граници и може да стане повод за пан-европейска дискусия.

Възрастта и външния вид не са единствените интересни неща в тези дървета – те също така имат забележителни истории. „Хората от градовете и селата, където тези дървета растат ги ценят много и ги смятат за символи на своето населено място. Видно е, че те са част от ежедневния обществен живот с всичките събития, празници, сватби и концерти, които се организират под сянката им всеки ден” обяснява Хана Рамбушкова - координатор «Европейско дърво на годината» от Фондация „Партньорство”. „През 2011-та ние ще организираме конкурса за десета поредна година. Той е много популярен в Чехия, всяка година близо 50 хиляди човека гласуват в него. Затова решихме да разпространим идеята и в други европейски държави,” казва Хана Рамбушкова и добавя, че следващата година към конкурса ще се присъединят също Франция, Ирландия и Полша.